U nedostatku domaće radne snage - nakon ukidanja kvota, Hrvatska sve više uvozi strane radnike. Ove je godine izdano 90 tisuća radnih dozvola, najviše u turizmu, i građevini. U Splitsko-dalmatinskoj županiji pronašli smo hotel s pet zvjezdica koji zapošljava isključivo domaće, ali i građevinsku tvrtku koja se prvi put okrenula radnicima iz Turske.
Spretan i okretan, Erhan Sati građevinski je radnik kakav se samo može poželjeti. Iz Turske, gdje su mu supruga i tri sina, stigao je prije deset mjeseci.
Trenutačno je na gradilištu stambene zgrade u Sinju, s još nekoliko sunarodnjaka.
Turski radnici pokazali su se vrijednima i radišnima. Osiguran im je smještaj i sve što im treba samo da budu sretni.
- Ne da smo zadovoljni, nego prezadovoljni. Meštar oko 1.500 eura netto plaće dobije za mjesec dana. Inflacija je dolje 50-ak posto i jedan podatak. Da šalju 1.200 eura u prosjeku familiji u Tursku, ističe vlasnik građevinske tvrtke Goran Salapić.
U nedostatku domaće radne snage, građevinske tvrtke okreću se i radnicima iz Nepala i s Filipina. Naravno, računaju i na one iz Bosne i Hercegovine, Makedonije te, sve češće, Srbije.
- A to im omogućava i novi zakon o strancima, zbog pojednostavljene procedure, ukidanja kvotnog sustava i evo, sam podatak jeste taj da 40 posto od uvezene radne snage je zapravo u djelatnosti građevine, kaže predstojnica HZZ-a Split Jelena Gogić.
A 50 posto - u turizmu. No ne i u ovom hotelu s pet zvjezdica u središtu Splita. Među stotinjak zaposlenih stranaca nema. Takva je politika kuće.
- Lokalni će radnici najbolje prenijeti ne samo hotelske usluge nego i destinaciju će najbolje objasniti gostima, ističe recepcionerka Anamaria Maretić.
- Sve je super, odlični uvjeti stvarno, kaže šef kuhinje Duje Terze.
Kuhari, konobari, prodavači i sobarice na burzi rada zadrže se najviše tri mjeseca. Nije im bitno, kažu ovdje, zapošljavaju li strance ili Hrvate - treba biti čovjeku čovjek.
- U ljude treba ulagati, treba ih poštivati. To radimo od početka, to je moto firme, moto i hotela -poštivanje. Međusobnim poštivanjem zadržali smo sve ljude, ističe direktorica hotela Ivana Klarić.
Nitko im ni tijekom pandemije nije otišao. A zbog dobrog poslodavca - čaj tijekom predaha od posla što dulje u Hrvatskoj žele piti i Turci s početka priče.